ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Εκτίμηση Χειμώνα 2018-2019 (update Noεμβρίου)

Η έκδοση αυτή είναι με τα δεδομένα του Νοεμβρίου. Eιναι η 2η ανανέωση  για τον χειμώνα 2018-2019. Για την εκτίμηση με τα δεδομένα Οκτωβρίου μπορείτε να δείτε εδώ.
Μια πολύπλοκη διαδικασία ανίχνευσης της τάσης κάθε μήνα και κάθε δεκαήμερου του μήνα. Μελέτη 70 ετών παρελθοντικων διατάξεων και σημαντικών δεικτών παγκόσμιας κυκλοφορίας δίνουν την παρακάτω εκτίμησηΕίναι σημαντικό να πούμε ότι για τον Οκτώβριο η εκτίμηση μας πήγε αρκετά καλά(50-60%) ενώ για τον Νοέμβριο πηγαίνει σχεδόν άριστα με ποσοστό επιτυχίας άνω του 90%(έως την σημερινή ημέρα γραφής του παρόντος κειμένου).
Όλη αυτή η διαδικασία είναι πειραματική και δεν έχει να κάνει με πρόγνωση αφού μετά τις 5-7 ημέρες χάνεται η αξιοπιστία.

Για τον Δεκέμβριο το φιλτράρισμα των σημαντικοτερων δεικτών παγκόσμιας κυκλοφορίας μας δίνει μια σημαντική παρουσία Σιβηρικού αντικυκλώνα  ενώ στα δυτικά και νότια της Ευρώπης χαμηλές πιέσεις. Το αποτέλεσμα είναι θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά επίπεδα για την βόρεια και ανατολική Ευρώπη και χαμηλότερες στα δυτικά και σε κάποιες περιοχές της νότιας. Υετός αυξημένος στα δυτικά της ηπείρου και περισσοτερο αυξημενος στη Μεσόγειο.
Στη χώρα μας ο μήνας δείχνει να ξεκινά αρκετά κρύος και με αρκετές βροχές και χιόνια. Σημαντική ψυχρή εισβολή είναι αρκετά πιθανή για τα δυτικά και βόρεια τμήματα περισσότερο.
Ο ψυχρός γενικά καιρός θα συνεχιστεί και το δεύτερο δεκαημερο με την εγκαθίδρυση Σιβηρικου/Σκανδιναβικου αντικυκλώνα και τις βροχές/χιόνια να ειναι σε κανονικά επίπεδα στην περιοχή μας απο την δημιουργία βαρομ. χαμηλών.
Το 3ο δεκαήμερο οι υψηλές βαρομ. πιέσεις θα παραμείνουν στην Σκανδιναβια και την δυτική Ρωσία ενώ στα δυτικά της ηπείρου και την Μεσογεια θα δημιουργουνται κατα περιόδους βαρομετρικά χαμηλά που θα δίνουν βροχές/χιόνια. Θερμοκρασία σε κανονικά ή και λιγο χαμηλότερα επίπεδα στη χώρα μας. Αυξημένες πιθανότητες για προσήνεμη ψυχρή εισβολή. Υετός χαμηλότερος στα βόρεια και κανονικός στα δυτικά κεντρικά και νότια.

Για τον Ιανουάριο το φιλτράρισμα των σημαντικοτερων δεικτών παγκόσμιας κυκλοφορίας μας δίνει μια ισχυρή παρουσία χαμηλών βαρομ. πιέσεων στη δυτική -κεντρική και νότια Ευρώπη και υψηλές στην δυτική Ρωσία και την Γροιλανδία. Το αποτέλεσμα θα ειναι χαμηλές θερμοκρασίες στη δυτική κεντρική και βόρεια Ευρώπη και κατα τοπους και στην Μεσόγειο. Υετικα με τις τοσο εκτεταμένες χαμηλές βαρομ. πιέσεις θα είμαστε στα κανονικά και λίγο πάνω από αυτά σε μεγάλο μέρος της δυτικής βόρειας και κεντρικής ηπείρου ενώ και στη Μεσόγειο τα βαρομ. χαμηλά θα δίνουν κανονικό υετο και ίσως και πάνω απο τα κανονικά.
Στη χώρα μας ο μηνάς θα ξεκινήσει με αρκετές βροχές/χιόνια και θερμοκρασίες λίγο χαμηλότερες από τα κανονικά επίπεδα. Η παρουσία Σιβηρικού μου δίνει την εντύπωση οτι κάποια μέτρια ψυχρή εισβολή δεν αποκλείεται στη χώρα.
Το 2ο δεκαήμερο θα έχουμε ακόμα μια εντυπωσιακή ψυχρή εισβολή στην βόρεια, κεντρική και δυτική Ευρώπη που είναι πιθανόν να επηρεάσει και την Μεσόγειο και την χώρα μας. Πολλές εως πάρα πολλές βροχές/χιόνια αναμένονται με τις θερμοκρασίες ελαφρά χαμηλότερες στη δυτική και βόρεια Ελλάδα.
Το 3ο δεκαήμερο υψηλές πιέσεις θα επικρατήσουν στην απο την Σκανδιναβία εως και την Μεσόγειο και πολύ χαμηλές στη δυτική Ευρώπη. Στη χώρα μας θα έχουμε ξηρές ψυχρές εισβολές με αποτέλεσμα λίγο χαμηλότερες από τα κανονικά επίπεδα θερμοκρασίες και τις βροχές/χιόνια να είναι κανονικές μόνο σε προσήνεμες περιοχές ενώ στα δυτικά και ηπειρωτικά κάτω απο τα κανονικά επίπεδα.

Για τον Φεβρουάριο το φιλτράρισμα των σημαντικοτερων δεικτών παγκόσμιας κυκλοφορίας μας δίνει μια εικόνα χαμηλών εως πολύ χαμηλών βαρομ. πιέσεων στο μεγαλύτερο μερος της Ευρωπης. Υψηλές πιέσεις σε περιοχές της Γροιλανδίας και βορείως της Σκανδιναβίας οπως και στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο. Η παρουσία του υποτροπικού δείχνει αρκετά έντονη στην περιοχή μας. Οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλότερες σε μεγάλο μέρος της δυτικής κεντρικής και βόρειας Ευρώπης και σημαντικά υψηλότερες στη κεντρική και ανατολική Μεσόγειο.
Οι βροχές και τα χιόνια θα είναι αρκετά και πανω απο τα κανονικά επίπεδα στα κεντρικά και δυτικά της ηπείρου και κατα τοπους και σε περιοχες της βόρειας.

Στη χώρα μας ο μήνας ξεκινά ψυχρός στα βόρεια και δυτικά με την παρουσία ισχυρού Σκανδιναβικου αντικυκλώνα. Αποτέλεσμα πολλές βροχές και χιόνια με τις θερμοκρασίες να είναι κανονικές μόνο στα νότια και ανατολικά τμήματα και χαμηλές στα βόρεια και δυτικά.
Το 2ο δεκαήμερο ο καιρός θα αλλάξει άρδην με την χωρα μας να σκεπάζεται από υψηλές βαρομετρικές πιέσεις(υποτροπικός) και σημαντικά λιγότερες από τα κανονικά επίπεδα βροχές εκτός της βόρειο δυτικής χώρας που οι νοτιάδες θα δίνουν αρκετά φαινόμενα. Οι θερμοκρασίες επίσης θα είναι σημαντικά υψηλές.
Το 3ο δεκαήμερο τέλος οι υψηλές πιέσεις(υποτροπικός) θα παραμείνουν στη χώρα μας και θα επεκταθούν σε όλη την Μεσόγειο. Οι βροχές θα είναι λίγες σε όλη την χώρα αλλά και την Μεσόγειο ενώ οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε συνοπτικά την πορεία του φετινού χειμώνα ανά δεκαήμερο και ανά μήνα. Συνεχίζεται η ίδια τάση όπως και στην εκτίμηση του Οκτωβρίου. Κανονικός ή ελαφρώς θερμότερος ο χειμώνας και αρκετά υγρος.

Aνάλυση δεικτών- δεδομένων και εξαγωγή μακροπροθεσμης:
Βασίλειος Πανάκογλου - Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης - Ιδιοκτήτης του Ερασιτεχνικού Μετεωρολογικού Κέντρου Λάρισας
facebook: Vassilis Panakoglou
facebook page: Kάνετε like

Σχόλια

  1. Καλή επιτυχία Βασίλη! Ο τολμών νικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσπαθω Αντωνη να πιανω εστω την ταση. Μακαρι να γινει πραγματικοτητα

      Διαγραφή
  2. Μπράβο Βασίλη για την επιτυχία σου για το Νοέμβρη και καλή συνέχεια στην προσπάθειά σου! Ένα σχόλιο - απορία για την ανανεωμένη εκτίμηση σου. Το πειραματικό "μοντέλο" σου δείχνει, απ΄οτι βλέπω, ισχυρό καθ΄ύψος αντικυκλώνα ("θερμό αντικυκλώνα") πάνω από τη Σιβηρία για τον Δεκέμβρη. Όταν όμως μιλάμε για σιβηρικό αντικυκλώνα εννοούμε νομίζω το επιφανειακό πεδίο υψηλών πιέσεων (στις πιο πάνω στάθμες οι πιέσεις δεν είναι υψηλές) που σχηματίζεται λόγω της ψύχρανσης - χιονοκάλυψης της στέπας. Θα ήθελα να το διευκρινίσεις αυτό που δείχνει ο χάρτης σου. Διότι κλασικός σιβηρικός σημαίνει κρύο εκεί και προϋποθέσεις κατάβασης ψύχους που ευνοούν κυρίως τη βόρεια Ελλάδα, ενώ "θερμός" αντικυκλώνας στα 500 hPa σημαίνει εποχική "ανωμαλία" στη θέση του αεροχειμάρρου , εμποδισμούς κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι θερμο αντικυκλωνα δινει που ουσιαστικα προφανως ειναι μετακινηση του Αζορικου προς την ενδοχωρα της Ευρωπης και δημιουργει εμποδισμο καπου στα βορεια και ανατολικα της Ευρωπης.

      Διαγραφή
    2. Ενδεχόμενη απουσία σιβηρικού και φέτος; Δεν προοιωνίζεται τίποτα καλό για εμάς. Από πού θα κατέβει ένα σοβαρό κρύο; Μόνο "φωτοβολίδες" βλέπω, αλλά οι χάρτες σου δεν δείχνουν ούτε επέκταση αζορικού στη ΒΔ Ευρώπη. Με βροχές μας βλέπω να τη βγάζουμε, στα ανατολικά ιδίως. Η Πίνδος βέβαια με τέτοιες διατάξεις θα θαφτεί.

      Διαγραφή
    3. Aκριβως δεν δειχνει αζορικος να πιανει Αγγλια ωστε να κατεβασει ψυχος στην περιοχη μας. Σκανδιναβικος φαινεται κατα κυριο λογω με την δυτικο κεντρικη Ευρωπη να εχει το πρωτο λογο και τα βορεια και δυτικα μας να δινουν μαχη για καποιες ψυχρες εισβολες. Η αληθεια θα φανει στον πραγματικο κοσμο.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου