ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Εκτιμήσεις και τάσεις για τις επόμενες ημέρες στην Ευρώπη και την χώρα μας (15/1-12/2)

Η φετινή χρονιά ήταν η πρώτη που ασχολήθηκα εντατικά με την εκπόνηση μακροπροθεσμων εκτιμήσεων από τον Οκτώβριο 2018 και μετα. Τα αποτέλεσμα ειναι μέχρι στιγμής εντυπωσιακά και απο προσωπικής άποψης αλλά και απο μηνύματα φίλων γνωστών και άγνωστων. Παρόλα τα προβλήματα που υπάρχουν με την πρόσβαση σε κάποια δεδομένα θα επιχειρήσω μια προσέγγιση τάσης των επομένων αρκετών ημερών.
Ο πολικός στρόβιλος έχει σπάσει σε δυο κομμάτια ενα βρίσκεται στον Καναδά και ενα στη Σιβηρία. Τις επόμενες δέκα ημέρες ο στρόβιλος της Σιβηριας θα σπάσει σε δυο κομμάτια με το ενα να κινείται προς την ανατολική Σιβηρία και το αλλο στην περιοχη της Σκανδιναβίας.
GFS 29/1/2019 . METEOCIEL.FR
Θα περάσουμε ένα διάστημα εως τις 22-23/1 που η ανάπτυξη αζορικου αντικυκλώνα δεν θα είναι εφικτή λόγω ατλαντικων χαμηλών που προσπαθούν να προχωρήσουν προς την Ευρώπη. Βέβαια οσο το ρευμα θα ειναι βόρειο οι ψύχρες μάζες του λοβου της Σιβηρίας θα μας επηρεάζουν μην αφήνοντας την θερμοκρασία να ανεβει σε υψηλά επίπεδα. Συστήματα εκ δυσμάς στην Μεσόγειο ειναι δυνατόν να δίνουν βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά. Η κεντρική και βόρεια Ευρώπη θα νιώσουν χειμώνα τις επόμενες ημέρες.
Ο δείκτης MJO επισης συνηγορεί προς αυτο σενάριο καθώς βεβαία και οι ΝΑΟ και ΑΟ.
Απο τις 23/1 και μετα εως και τις 11/2 περίπου μπαίνουμε σε μια περίοδο που φαίνεται οτι οι ψυχρές συσσωρευμενες μαζες στην βόρεια και ανατολική Ευρώπη θα βρίσκουν κατα διαστήματα δίοδο προς την νότια Ευρώπη άλλες φορές προς την Ιταλία και άλλες προς την χώρα μας και την Τουρκιά. Πιο πιθανό ειναι το σεναριο το ψύχος να κατευθυνθεί στην κεντρική Ευρώπη και κατ επέκταση στην κεντρική Μεσόγειο. Η δυτική και βόρεια Ελλάδα εχει τις περισσοτερες πιθανοτητες να επηρεαστει απο αυτα τα ψυχρά κύματα με χιονοπτώσεις εως τα χαμηλα υψομετρα. Η διαρκεια ομως αυτης της ψυχρής περιόδου αφήνει περιθώρια παροδικών χιονοπτώσεων και στην ανατολικη και νοτια χωρα.
Όλα αυτά τα συμπεράσματα έρχονται και σε συμφωνια με την τελευταια μακροπροθεσμη μου οτι τέλη Ιανουαρίου εως το 1ο δεκαήμερο του Φλεβάρη θα εχουμε την δεύτερη σημαντική ψυχρή περίοδο του φετινού χειμώνα.
Να τονίσουμε οτι πρόγνωση υφίσταται εως 5-6 ημέρες και οτι το παραπάνω κείμενο ειναι αποκρυπτογραφηση και τάση και οχι πρόγνωση.

Βασίλειος Πανάκογλου - Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης - Ιδιοκτήτης του Ερασιτεχνικού Μετεωρολογικού Κέντρου Λάρισας.
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like

Σχόλια

  1. Bασίλη, η τελευταία πρότασή σου τα λέει όλα!
    Μπράβο για την προσπάθειά σου, και καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και με περιορισμενα δεδομενα ευελπιστω να πιασω την γενικη ταση Αντωνη.

      Διαγραφή
  2. Βασιλη η θεσσαλια μπορεί να επηρεαστεί από αυτό το κύμα με χιόνι σε χαμηλά υψόμετρα ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστηχως ειναι απλα μια ταση χωρις να ξερω καν αν πεσει μεσα η εκτιμηση μου. Αν με ρωτας γενικα σε τετοιες διαταξεις που υποθετω οτι θα ερθουν η απαντηση ειναι ναι εν μερη. Η δυτικη και βορεια Θεσσαλια περισσοτερο καθως και η Μακεδονια και Ηπειρος. Οσο πιο κοντα στην θαλασσα τοσο πιο μαλακος και βροχερος ο καιρος. Παντως ειναι μια εκτιμηση που μας δινει ελπιδες για εσωτερικο Θεσσαλιας ενω δεν βλεπω ''φοβο'' για χιονια στο Αιγαιο και τη μεση ανατολη.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου