ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 - ΕΠΙΣΗΜΑ

Τελείωσε ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού και εμείς είμαστε εδώ για να συγκεντρώσουμε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία. Οι σταθμοί που χρησιμοποιούμε είναι επίσημοι Μ.σταθμοι της ΕΜΥ και είναι κλασικοί κλωβοί stevenson. Δεν χρησιμοποιούμε αυτόματους σταθμούς οι οποίοι τσιμπάνε προς τα πάνω όπως έχουμε πει και σε άλλο θέμα. Ορμένιο Πολύκαστρο Σέρρες Λαμία Ν.Φιλαδέλφεια Άργος και άλλοι πολλοί δεν πρέπει να τους δίνετε σημασία. Καλύτερα είναι να βλέπετε τους σταθμούς του Εθνικού αστεροσκοπείου Αθηνών οι οποίοι είναι μηχανικά αεριζόμενοι και οι θερμοκρασίες τους είναι σωστές σε πολύ καλό βαθμό με τους κλασικούς κλωβούς stevenson της ΕΜΥ. 

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
Η θερμοκρασία τον Ιούνιο 2019 βρέθηκε σε όλη την Ελλάδα σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά. Σε τμήματα της Πελοποννήσου και της Κρήτης η απόκλιση ήταν κάτω από 1,5 βαθμό κελσίου ενώ αντίθετα στην δυτική και βόρεια χώρα καθώς και στο βόρειο Αιγαίο αυτή ξεπέρασε τους δύο με δυόμισι βαθμούς Κελσίου. Στον παρακάτω χάρτη βλέπετε 12 χαρακτηριστικούς μετεωρολογικούς σταθμούς της χώρας. 
Αυτή είναι η αντικειμενική εικόνα του μήνα και δεν έχει καμία σχέση με τις υποκειμενικές απόψεις του κάθε ερασιτέχνη μετεωρολόγου και καιρό-φιλου. 

ΥΕΤΟΣ
Από θεμα βροχών αν και δεν έφτιαξα κάποιο χάρτη μπορούμε να πούμε ότι οι βροχές ήταν πάνω από τα κανονικά επίπεδα σε όλη σχεδόν τη χώρα και κυρίως από το ύψος της Αθήνας και βορειότερα. Είχαμε συχνές χαλαζοπτώσεις που κατέστρεψαν μεγάλο τμήμα της φυτικής παραγωγής και αυτό συνέβη γιατί η διαθέσιμη ενέργεια όπως φαίνεται και από τις θερμοκρασίες τις μέγιστες ήταν αρκετά μεγάλη. Δυστυχώς όλη αυτή η αστάθεια δεν συνδυάστηκε με δροσερούς βοριάδες και χαμηλές θερμοκρασίες αλλά μόνο από παροδικες μπόρες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες οι οποίες μόνο καταστροφες έφεραν. 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Για να ευλογήσουμε και τα γένια μας να πούμε ότι εκτίμηση που δώσαμε για τον Ιούνιο ήταν απόλυτα σωστή αφού και θερμοκρασίες υψηλότερες των κανονικών είχαμε στη χώρα και πάρα πολλές βροχές. Η εκτίμησή μας βέβαια ήταν για ένα βαθμό Κελσίου πάνω από τα κανονικά ενώ όπως βλέπουμε και στο χάρτη αυτη κυμάνθηκε πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Αυτό φαίνεται στους επόμενους χάρτες που είναι οι χάρτες θερμοκρασίας και υετού που είχαμε κάνει την ανάλυση μας και μπορείτε να διαβάσετε την ανάλυση για το καλοκαίρι που είχα βγάλει τον Μάιο καθώς και την ανάλυση τη νεότερη για Ιούλιο και Αύγουστο με τα τελευταία δεδομένα. 




 Γιατί ο καιρός θέλει εμπειρία σοβαρότητα και γνώση πράγμα σπανιότατο στην εποχή μας.

Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 

e-meteolarissa.blogspot.gr

e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like

Σχόλια

  1. Βασίλη, από που αντλείς στοιχεία για τις θερμοκρασίες πανευρωπαϊκά; Το ρωτάω γιατί ο αντίστοιχος χάρτης του Weatherbell για τον Ιούνιο παρουσιάζει σημαντικές διαφορές από την απεικόνισή σου:

    http://models.weatherbell.com/climate/ncep_cfsv2_120_t2anom_europe.png

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πανευρωπαικα εχασα την κεντρικη Ευρωπη στη θερμοκρασια. Την Ελλαδα επιασα που μας νοιαζει περισσοτερο και αυτη οχι τελεια. Υετικα πηγε 90% καλα θερμοκρασιακα 70% σε Ευρωπαικο επιπεδο.

      Διαγραφή
    2. Λάθος μου, Βασίλη. Στη βιασύνη μου νόμισα πως αυτός ο χάρτης δεν ήταν προγνωστικός αλλά χάρτης αποτελεσμάτων μετρήσεων. Οπότε, άκυρο το σχόλιό μου.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου