ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Καιρός για τους αγρότες. ΑΝΑΛΥΣΗ-ΤΑΣΗ ΒΡΟΧΩΝ 6-11/9/2019

Γενική περιγραφή των βαρομετρικών Συστημάτων τις επόμενες 10 ημέρες στην Ευρώπη. Οι τρεις πρώτες εικόνες που έχω είναι οι προγνωστικοί χάρτες βαρομετρικών Συστημάτων επιφάνειας αλλά και μέσης τροπόσφαιρας για τις 4 Σεπτεμβρίου, για τις 8 Σεπτεμβρίου και για τις 11 Σεπτεμβρίου.
 Oπως έχουμε πει πρόγνωση για πάνω από 4-5 ημέρες δεν υφίσταται αλλά μπορούμε να δούμε μία γενική τάση για τον καιρό. Φαίνεται ότι από τις 4/9 και μετά αρχίζει μία γενική κινητικότητα στο βόρειο ημισφαίριο. Όπως φαίνεται στον πρώτο χάρτη αζορικος αντικυκλώνας στον Ατλαντικό προσπαθεί να ανασηκωθεί και αρχίζουν δειλά-δειλά οι ψυχρές αέριες μάζες από βόρεια  Σκανδιναβία να προσπαθούν να κατηφορίσουν προς την περιοχή μας. Στις 8 Σεπτεμβρίου η γενική τάση είναι ο αντικυκλώνας να έχει πάρει θέση οπως περίπου τον αναμένουμε και στην μακροπρόθεσμη για το Σεπτέμβριο που δώσαμε πριν λίγες μέρες στην περιοχή της Αγγλίας και με προέκταση προς τη Σκανδιναβία και αυτό βοηθάει να σκαφτούν ψυχρότερες αέριες μάζες προς την κεντρική Ευρώπη.
 Τέλος προς τις 11/9 ο αντικυκλώνας καλύπτει όλη την περιοχή της Αγγλίας της Σκανδιναβίας και της Ρωσίας αποκόπτει ψυχρές αέριες μάζες στην περιοχή της κεντρικής Ευρώπης και ίσως και της Μεσογείου και από εκεί και μετά υπάρχουν πιθανότητες να αναπτυχθούν κάποιες κακοκαιρίες στην περιοχή μας. Όλα τα στοιχεία βέβαια συνηγορούν ότι η γενική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας ευνοεί την δυτική Και βόρεια χώρα αυτό που τονίζουμε εδώ και μέρες στις δύο μακροπρόθεσμες που αναρτήθηκαν.  Τα σενάρια είναι πολλά και δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε από τώρα για τόσο μακριά για τα μέσα δηλαδή του μήνα.  Όλα τα στοιχεία πάντως συνηγορούν ότι σταδιακά πρώτα στα δυτικά και βόρεια και μάλλον το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα θα επηρεαστεί και η χώρα μας από βροχές και γενικά φθινοπωρινές συνθήκες.
 Τέλος βλέπετε ένα σχεδιάγραμμα στο οποίο είναι συγκεντρωμένα όλα τα στοιχεία από το Αμερικανικό προγνωστικό μοντέλο (gfs)  για τις επόμενες 15 ημέρες.  Η πρώτη γραμμή δείχνει τη θερμοκρασία στα 1.500 μέτρα υψόμετρο περίπου και αυτή φαίνεται να βρίσκεται ανάμεσα από 15 και 20 β.κ εως και τις 10/9 περίπου του μήνα που σημαίνει ότι γενικά οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν κοντά στους 30 με 34 βαθμούς Κελσίου αυτές τις ημέρες στη χώρα μας στα πεδινά.  Από κει και πέρα το πολλαπλό δείγμα έχει πιο μεγάλη ρευστότητα αλλά η γενική τάση είναι να έχουμε κάποια πτώση της θερμοκρασίας.  Στο κάτω κάτω μέρος του σχεδιαγράμματος φαίνονται οι πιθανότητες για  κάποια βροχή στην περιοχή της Θεσσαλίας συγκεκριμένα.  Όπως σας είπα δεν φαίνονται σπουδαία πράγματα έως τις 11 με 12 του μήνα ενώ από κει και πέρα θα αφήνω αρκετές πιθανότητες κάτι να μας επισκεφτεί επιτέλους και να λύσει την ανομβρία των τόσο πολλών ημερών.



meteociel.fr ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ ΣΤΑ 850-500hPa & ΥΕΤΟΥ
Για τους αγρότες μας αλλά και όλους τους υπόλοιπους πολίτες που θέλουν να έχουν μία εικόνα για τις περιοχές που έχουν πιθανότητες πάνω από 50% να δεχθούν έστω και λίγες βροχές έως τις 11 του μήνα παραθέτω χάρτες της χώρας μας πιο κάτω.  Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων θα λείπω τη νέα εβδομάδα και έτσι θα βγει εβδομαδιαία εκτίμηση του καιρού έως και την Κυριακή.  
Από την άλλη Δευτέρα 9 του μήνα ξεκινάμε κανονικά τις διήμερες και τριήμερες προγνώσεις καιρού με την προσθήκη φέτος και χάρτη  υετού αποκλειστικής παραγωγής της προγνωστικής ομάδας Θεσσαλίας που απαρτίζεται από εμένα τον Ηλία Δ.και τον Κώστα Τ.
 Μείνετε συντονισμένοι λοιπόν και προσκαλέστε και άλλα άτομα να έρθουν στην ομάδα μας αλλά και στην σελίδα μας που πολλές φορές σας κάνω προτροπή να κάνετε like.  Όλα τα στοιχεία βρίσκονται στο τέλος της παρούσας ανάρτησης για όποιον ενδιαφέρεται.





Μελετη στοιχειων-προγνωστικων προιοντων-δεικτων παγκοσμιας κυκλοφοριας:
Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like

Σχόλια