ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΕΥΡΩΠΗ-ΕΛΛΑΔΑ

Όπως έχουμε πει όλες αυτές είναι πειραματικές προσπάθειες που στηρίζονται βέβαια πάνω σε επιστημονικά δεδομένα και διάφορους δείκτες της κυκλοφορίας των βαρομετρικών συστημάτων στο βόρειο αλλά και στο νότιο ημισφαίριο.  Έχουν πάντα μεγάλες αβεβαιότητες και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για εργασίες και για  ατομική ασφάλεια.

Η πρόγνωση υφίσταται  έως τις 5 με 7 ημέρες.  Από κει και πέρα υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και δεν πρέπει να δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία.

ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Η εκτίμηση που κάναμε το Νοέμβριο και μπορείτε να τη δείτε εδώ πήγε πάρα πολύ καλά.  Η επιτυχία μας  για την περιοχή της Ελλάδας αγγιξε το 100% αφού σημειώθηκαν αρκετές βροχές και καταιγίδες πάνω από τα κανονικά επίπεδα σε όλη σχεδόν τη χώρα.  Η εικόνα που έχουμε η πραγματική με τον προγνωστικό χάρτη που είχα δώσει εγώ ειναι φωτοτυπία.  Στους χάρτες δεξιά βλέπετε την πραγματική εικόνα που είχαμε από την 1/11 μέχρι την 27/11 στη χώρα μας από θέμα υετού και από θέμα θερμοκρασίας. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να τσεκάρετε όλες τις μακροπρόθεσμες πού βρίσκετε στο διαδίκτυο για το πόσο μέσα ή έξω έχουν πέσει και δεν μπορεί κανένας να σας κοροϊδεύει.  Πηγαίνοντας  στο πιο πάνω link βλέπετε την εκτίμηση που είχαμε κάνει για τον Νοέμβρη και συγκρίνετε την με τις πραγματικές εικόνες που σας δείχνω εδώ.

Περισσότερη βροχή στη δυτική χώρα και στα ηπειρωτικά τμήματα λιγότερη στο ανατολικό τμήμα της χώρας όπως και να έχει όμως πάνω από τα κανονικά επίπεδα σχεδόν στο σύνολο της Ελλάδας. Επιτυχία 100% ακόμα και στην ακρίβεια του σχεδιασμού στη χώρα μας!!
 Στη θερμοκρασία πήγαμε πάλι πάρα πολύ καλά  και αγγίξαμε το 100%.  Ο μήνας ήταν πραγματικά πολύ ζεστός είχαμε τονίσει ότι θα είναι πιο ζεστός ακόμα και πάνω από 2 βαθμούς κελσίου σε σχέση με τα κανονικά επίπεδα και τελικά η απόκλιση που θα έχουμε θα είναι από 2,5 έως 4,0 βαθμούς Κελσίου από τα δυτικά προς τα ανατολικά της χώρας. 
 Για την Ευρώπη η επιτυχία μας στο θέμα της θερμοκρασίας άγγιξε το 95% αφού όλη η ανατολική Ευρώπη είχε θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά επίπεδα και μάλιστα οι αποκλίσεις ξεπέρασαν και τους 3 με 4 βαθμούς Κελσίου που γράψαμε στην εκτίμησή μας και έφτασαν και τους 5 βαθμούς Κελσίου κάπου στην Μαύρη Θάλασσα και τη νότια Ρωσία.  Αντίθετα η δυτική Ευρώπη δηλαδή Αγγλία Γαλλία, Ισπανία, Μαρόκο και γενικά το βορειοδυτικό κομμάτι της Αφρικής οι θερμοκρασίες ήταν κάτω από τα κανονικά επίπεδα έως 2 βαθμούς Κελσίου.
 Σε θέμα βροχής πέσαμε μέσα κατά 80-85%  αφού μόνο περιοχές της δυτικής Σκανδιναβίας της δυτικής Γαλλίας  και της βόρειας Ισπανίας ξέφυγαν από την εκτίμηση μας και είχαν βροχές πάνω από τα κανονικά επίπεδα.  Οι περιοχές της ανατολικής Μεσογείου (Τουρκία, Μαύρη θάλασσα κτλ) καθώς και από την Αγγλία και βορειότερα πράγματι βρέθηκαν σε κατάσταση με πολύ λιγότερες βροχές από τις κανονικές όπως ακριβώς το είχαμε πει.  Περιοχές της Μεσογείου που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα όπως η Ελλάδα, Αλβανία, Βοσνία, Ιταλία, Ισπανία, νότια Γαλλία  και Βόρεια Αφρική είχαν πάρα πολλές βροχές πολύ πάνω από τα κανονικά επίπεδα όπως το είχαμε δώσει στον χάρτη του Νοεμβρίου.



ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019
Το παρόν πόνημα συντάσσεται μετά από:
1) μελέτη της μέσης θερμοκρασίας της περιοχής των Βαλκανίων
2) τον δείκτη NAO ο οποίος θα βρεθεί σε οριακά θετικές τιμές γενικά για τον μήνα Δεκέμβριο με μικρά σκαμπανεβάσματα
3) τον δείκτη AO όποιος θα βρεθεί σε μηδενικές κατά βαση τιμές με  μικρά σκαμπανεβάσματα
4) τον δείκτη MJO  πού θα βρεθεί σε φάσεις που ευνοούν τον ευμετάβλητο καιρό στη χώρα μας χωρίς ακρότητες 
5) τον δείκτη QBO  οριακά και λίγο παράδοξα βρίσκεται ακόμα στην δυτική φάση στο οριακό στρατοσφαιρικό επίπεδο
6)  την ένταση του δυτικού ανέμου στο ανώτερο στρατοσφαιρικό επίπεδο που φαίνεται να διατηρείται  σε υψηλές τιμές ταχύτητας κοντά στα 20m/sec με 40m/sec αλλά μετά το μέσον του μήνα και κυρίως προς τα τέλη θα αρχίσει να πέφτει σημαντικά
7) στον πολικό στρόβιλο έχουμε Wave 1 κατά διαστήματα με αποτέλεσμα να εξασθενεί ελαφρώς ο δυτικός άνεμος αλλά προσωρινά ενώ και οι θερμοκρασίες στο ύψος των 30km  ψηλά στη στρατόσφαιρα δεν φαίνεται να πέφτουν.  Με λίγα λόγια ο πολικός στρόβιλος  παρόλο την τριβή που δέχεται από το κατά διαστήματα Wave 1  δεν δείχνει ακόμα σημάδια εξασθένησης για αυτό και δεν αναμένω πολλές ,ισχυρές  και επίμονες ψυχρές εισβολές στο βόρειο ημισφαίριο τουλάχιστον στη μεγαλύτερη διάρκεια αυτού του μήνα


ΜΕΣΗ ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ
Για τον μήνα Δεκέμβριο 2019 η γενική εκτίμηση που έχουμε για την διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων είναι οι εξής. Υψηλές βαρομετρικής πίεσης θα κυριαρχήσουν σε όλη την βόρεια και ανατολική Ευρώπη ενώ ο Αζορικος αντικυκλωνας κατά διαστήματα θα πλησιάζει την Αγγλία την Πορτογαλία και την Ισπανία προσπαθώντας να βοηθήσει σε κάποιες κατεβασιές κρύου. Επίσης υψηλές βαρομετρικής πίεσης θα υπάρχουν κατά διαστήματα και στη μέση Ανατολή διατηρώντας εκεί τον ζεστό καιρό για την εποχή μεγάλο μέρος του Δεκεμβρίου.  Χαμηλές αντίθετα βαρομετρικές πίεσεις θα έχουμε στην Μεσόγειο και την κεντρική Ευρώπη κατά περιπτώση όπως βλέπετε και στο χάρτη και αναμένονται διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά να αναπτύσσονται στην περιοχή της Μεσογείου και να δίνουν βροχές και χιονοπτώσεις στις γύρω περιοχές.


ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ (ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ)

Η θερμοκρασία που θα παρατηρηθεί σε τμήματα της Βόρειας και της ανατολικής Ευρώπης όπως και της Μέσης ανατολής θα είναι ανεβασμένη σε σχέση με τις κανονικές τιμές 1-2 βαθμούς Κελσίου.  Μεγαλύτερες οι αποκλίσεις στην περιοχή της μέσης Ανατολής όπου ο υποτροπικός αεροχείμαρρος θα δίνει ζεστά φιλιά σε αυτές τις περιοχές.  Μικρότερες θετικές αποκλίσεις στην ανατολική και βόρεια Ευρώπη όπου τα κύματα ψύχους κατά διαστήματα θα μετριάζουν τη γενικώς θερμότερη κατάσταση.  Ψυχρότερος θα είναι ο καιρός σε μεγάλο τμήμα της κεντρικής, νότιας και δυτικής Ευρώπης από τα διαδοχικά σύντομα κύματα ψύχους που θα συνοδεύουν αυτό το μήνα.  Στον παρακάτω χάρτη μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις περιοχές και τις χώρες που θα επηρεαστούν από χαμηλότερες ή υψηλότερες θερμοκρασίες από τις κανονικές για την εποχή.  Οι ενδιάμεσες περιοχές χωρίς αριθμητική τιμή είναι οι περιοχές που αναμένουμε ο μήνας να κυλήσει μέσα σε κανονικά για την εποχή επίπεδα..


ΥΕΤΟΣ (ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΧΙΟΝΙΑ)
Οι βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις θα είναι γενικά αξιόλογες σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.  Σημαντικά αυξημένες σε σχέση με τις κανονικές τιμές θα είναι τα φαινόμενα στη Μεσόγειο και τις χώρες που βρέχει η Μεσόγειος όπως η Τουρκία, η Ελλάδα ,η Βουλγαρία, η Σερβία, η Βοσνία, η Ιταλία η Αλβανία και τα παράλια της βόρειας Αφρικής. Αντίθετα θα υπάρχουν κάποιες περιοχές μεμονωμένες θα το έλεγα όπου τα φαινόμενα θα είναι λιγότερα από τις κανονικές τιμές όπως στη δυτική Σκανδιναβία την Πορτογαλία και τη δυτική Ισπανία καθώς και σε τμήμα της δυτικής πλευράς της Ρωσίας όπως τη Λευκορωσία την Εσθονία. Όπως είπα πάντως σε γενικές γραμμές θα υπάρχουν και πολλές περιοχές που θα έχουν κανονικές ποσότητες βροχής και χιονιού στην κεντρική δυτική αλλά και βόρειο ανατολική Ευρώπη.


ΕΛΛΑΔΑ
Για την Ελλάδα αναλυτικά μπορούμε να πούμε ότι οι θερμοκρασίες σε γενικές γραμμές θα βρεθούν στις κανονικές για την εποχή τιμές με μεγάλα διαστήματα ζεστού καιρού αλλά και κάποια διαστήματα κάποιων μέτριων ψυχρών εισβολών που θα επηρεάζουν κυρίως στη δυτική και βόρεια χώρα.  Σε γενικές γραμμές δεν αναμένουμε μεγάλες αποκλίσεις στη θερμοκρασία και αυτή θα κυμανθεί σε κανονικές για την εποχή τιμές εκτός από τη δυτική και βόρεια χώρα που πιθανόν να βρεθεί σε επίπεδα λίγο κάτω από τα κανονικά.
 Από θέμα βροχών και χιονιού αναμένονται αρκετά φαινόμενα και αυτό το μήνα πάνω από τις κανονικές τιμές.  Τα χιόνια θα είναι περισσότερα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της δυτικής και βόρειας χώρας λόγω των βαρομετρικών χαμηλών που θα αναπτύσσονται στην κεντρική Μεσόγειο.  Λιγότερο το κρύο αλλά με αρκετές βροχές στο ανατολικό κομμάτι του Αιγαίου την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Αν θελήσουμε να δώσουμε μία εικόνα για τον Δεκέμβριο μπορούμε να πούμε ότι θα ξεκινήσει με σχετικά ψυχρό αλλά καλό καιρό ενώ στη συνέχεια έως και τις 8-10 περίπου του μήνα βαρομετρικά χαμηλά θα προσπαθούν στην κεντρική Μεσόγειο να αναπτυχθούν και να πλησιάσουν την περιοχή μας με βροχές και μπόρες στα δυτικά τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο κυρίως.  Στη συνέχεια από τις 11 έως και τις 17 με 18 του μήνα αναμένεται γενικώς κακοκαιρία με βαρομετρικά χαμηλά στην δυτική χώρα που θα δώσουν αρκετές βροχές και πιθανόν αρκετά χιόνια στις ορεινές περιοχές ενώ και η θερμοκρασία θα σημειώσει κάμψη. Αυτό το σχετικά κρύο μοτίβο του καιρού πιθανόν να μας συνοδεύσει έως και τις 20 με 22 του μήνα. Στη συνέχεια ο καιρός και ως σχεδόν το τέλος του μήνα αναμένεται να είναι σε γενικές γραμμές καλός με κάποιες ομίχλες κατα περίοδος ενώ και η πιθανότητα παγετού είναι σημαντική. Tις τελευταίες 2-3 ημέρες του χρόνου ενδέχεται να υπάρξει χειμερινού τύπου μεταβολή του καιρού με παγετούς και χιονοπτώσεις αλλά λόγω της μεγάλης ρευστότητας δεν μπορούμε να το πούμε με σιγουριά.  Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν φαίνεται κάποια έντονη ψυχρή εισβολή για το σύνολο της χώρας αλλά κάποιες μέτριες και σχετικά σύντομες κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα.
Μελετη στοιχειων-προγνωστικων προιοντων-δεικτων παγκοσμιας κυκλοφοριας:
Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like

Σχόλια

  1. Καλή επιτυχία Βασίλη! Και αυτή τη φορά ...το εννοώ! Να έχουμε έναν κανονικό, χειμωνιάτικο Δεκέμβρη δηλαδή. Και επιτέλους κανονικές θερμοκρασίες (μετά από πόσους μήνες, αλήθεια;). Ας ελπίσουμε ότι στη στρατόσφαιρα θα συνεχιστεί η πίεση σ΄όλο το γήπεδο, μήπως και το γυρίσουμε τελικά το παιχνίδι της ΑΣΘ από Γενάρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιουνιο και μετα ειμαστε στα συν συνεχως. Το παιχνιδι παιζεται για αργοτερα. Ευελπιστουμε στα καλυτερα.

      Διαγραφή
  2. Καλό μήνα εύχομαι
    Καλη επιτυχία στις προβλέψεις.
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου