ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΤΜΟΣΦ.ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 1-15/2/2020

Θεωρώ σκόπιμο να κάνω μία ανάλυση πάνω στα  βαρομετρικά συστήματα επιφάνειας αλλά και πάνω  στο στρατό σφαιρικό στρώμα μιας και ανεύθυνες αναλύσεις έχουν βγει για ακόμα μία φορά από ερασιτέχνες της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού.  Ισχύει η παροιμία ότι ότι δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια και έτσι παρασύρεται πολύς κόσμος από αυτούς τους άσχετους και πολλές φορές επικίνδυνους.
 Ξεκινάμε από την στρατόσφαιρα που όπως έχουμε πει σε προηγούμενη ανάλυση είναι μία περιοχή περίπου στα 25 με 40 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της γης.  Σε αυτή την περιοχή δεν αναμένονται σημαντικές διαφοροποιήσεις στο επόμενο διάστημα όπως βλέπετε και στους παρακάτω αποκλειστικούς χάρτες. 
Ο πολικός στρόβιλος δηλαδή ένα βαρομετρικό χαμηλό στο Βόρειο Πόλο φαίνεται στις 31/1 ακλόνητος.
Στη δεύτερη εικόνα που μιλάμε για 96 ώρες μετά δηλαδή για τις 4 Φλεβάρη φαίνεται ότι αυτός δέχεται πιέσεις από μία στρατοσφαιρική θέρμανση που λαμβάνει χώρα στην περιοχή της Αλάσκας και του δυτικού Καναδά αλλά και πάλι η μετατόπιση που προκαλεί στο ισχυρότατο βαρομετρικό πολικό χαμηλό είναι πολύ ασθενης.  Προκαλεί βέβαια μία πρόσκαιρη μικρή μείωση των δυτικών ανέμων σε αυτό το υψόμετρο.
Στην επόμενη εικόνα μιλάμε για τις 180 ώρες δηλαδή για την κατάσταση που θα επικρατήσει στις 7 Φλεβάρη όπου βλέπουμε να δέχεται πιο ισχυρές πιέσεις το πολικό χαμηλό και να προσπαθεί να διασπαστεί σε δύο επιμέρους χαμηλά. Δυστυχώς το βαρομετρικό υψηλό ή αλλιώς θέρμανση στην περιοχή του Καναδά δεν είναι τόσο ισχυρή για να μπορέσει να διασπάσει οριστικά και αμετάκλητα τον πόλικο στρόβιλος σε δύο κομμάτια. Είναι όμως αρκετή στο να μειώσει πρόσκαιρα τους δυτικούς ανέμους αρκετά οχι βέβαια σε κάποια εντυπωσιακά επίπεδα αλλά αυτό θα οδηγήσει σε κάποιες ψυχρές εισβολές εκείνο το διάστημα στο βόρειο ημισφαίριο.  Ευνοημένες περιοχές από ψυχρές εισβολές στην επιφάνεια που θα δώσουν χιονοπτώσεις και πολικό ψύχος φαίνεται να είναι εκείνη την περίοδο η περιοχή του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και περιοχές της Ρωσίας και της Σιβηρίας μικρής όμως διαρκείας.
 Στην τελευταία εικόνα τέλος βλέπετε ότι στις 240 ώρες δηλαδή στις 10 Φεβρουαρίου το πολικό αυτό χαμηλό στα μεγάλα υψόμετρα ισχυροποιείται και πάλι γίνεται ένα και παίρνει την πορεία του προς το βόρειο πόλο και πάλι ενώ το βαρομετρικό υψηλό δηλαδή η θέρμανση αρχίζει να εξασθενεί σταδιακά.  Αυτό σημαίνει ότι οι ισχυροί δυτικοί άνεμοι που κρατάνε το ψύχος κοντά στο βόρειο πόλο ενισχύονται και πάλι μην αφήνοντας πολλές ελπίδες για το βόρειο ημισφαίριο να χειμωνιάσει.



Στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε τους ισχυρούς δυτικούς ανέμους οι οποίοι επικρατούν φέτος όλο το χειμώνα σε αυτή την περιοχή της στρατόσφαιρας και με την κόκκινη γραμμή βλέπετε την πρόγνωση. Πρόσκαιρη πτώση του ανέμου στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και στη συνέχεια βλέπουμε και πάλι τη σημαντική άνοδο των ανέμων κοντά σε επίπεδα ρεκόρ μην αφήνοντας ελπίδα καμία.  Βέβαια όλα αυτά τα δεδομένα αλλάζουν κατά καιρούς πάντως φαίνεται ότι υπάρχει εμμονή φέτος και ισχυρών δυτικών ανέμων στη στρατόσφαιρα που αυτό δεν δίνει μεγάλες ελπίδες στην ανάπτυξη αντικυκλωνας στην περιοχή της Αγγλίας που θα ευνοούσε ψυχρές αέριες μάζες να κατέβουν στη χώρα μας και γενικά στην νότια Ευρώπη και να δώσουν αρκετές χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις.


Στον επόμενο πίνακα από τον οποίον έφτιαξε ο ίδιος φαίνεται η αλλαγή στα προγνωστικά στοιχεία που έπρεπε να υποπτευθουν έμπειροι προγνωστες ειδικά του εξωτερικού αλλά και δικά μας παλικαρια που το παίζουν μετεωρολόγοι.  Φαίνεται το κόλπο που έπαιξε η στρατόσφαιρα δίνοντας για κάποιες μέρες κοντά στις 25/1 με 28/1 διάσπαση του πολικού στροβίλου και στη στάθμη των 10 και 50 hPa. Τα μέλη που αναλύονται είναι 64 οπότε βλέπετε ότι στις 27 Ιανουαρίου σχεδόν τα μισά μέλη τα 30 δηλαδή είχαν διάσπαση του πολικού στροβίλους της στάθμης των 10hPa ενώ είχανε διασπάσει τα 19 στη στάθμη των 50hPa υπήρχε δηλαδή ένα ποσοστό 30% με 50% να συμβούν κάποιες έντονες ψυχρές εισβολές στο βόρειο ημισφαίριο. Τσίμπησαν οι γνωστοί κλίκαδοροι και του εσωτερικού και του εξωτερικού και έβγαλαν βαρύγδουπους τίτλους για πολικά ψυχή και για παγωνιές.
 Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική και για αυτό βρίσκομαι εγώ εδώ καθώς και λίγοι ακόμα αξιόλογοι ερασιτέχνες μετεωρολόγοι άνω των 40 ετών στην Ελλάδα που προσέχουμε τι λέμε και ακόμα περισσότερο το τι γράφουμε.


Τέλος να σας δείξω και τη θερμοκρασία που έχουμε στην περιοχή του κεντρικού και ανατολικού ειρηνικού δηλαδή στην περιοχή ανάπτυξης του EL-NINO και αυτή φαίνεται να σταθεροποιείται κοντά στους + 0,2 και +0,5 βαθμούς κελσίου λίγο χαμηλότερα από ότι την αναμέναμε.  Αυτό όμως είναι κρίσιμο μιας και όταν η θερμοκρασία παίζει κοντά στο μηδέν η  πιθανότητα για στρατόσφαιρική θέρμανση πέφτει σημαντικά και βρίσκεται μόλις στο 20-25%. Αντίθετα ενα καθαρό EL-NINO θα έδινα αρκετά μεγαλύτερες πιθανότητες να συμβεί στρατόσφαιρική θέρμανση και αυτό θα έδινε μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουμε ψυχρές εισβολές στο βόρειο ημισφαίριο τις επόμενες 20 με 40 ημέρες.
 Με απλά λόγια έως τις  τις 10 Φεβρουαρίου έχουμε τις πιθανότητες μας να δούμε κάτι χειμερινό και στην Ευρώπη.  Από κει και πέρα υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να επικρατήσει και πάλι αντικυκλώνας διαρκείας στην κεντρική και νότια Ευρώπη με χαμηλές πιέσεις στην περιοχή της Αγγλίας και της Σκανδιναβίας και μόνο εκεί θα έχουμε ψύχρα και πάρα πολλές βροχές.  Επόμενο παράθυρο για τις δικές μας περιοχές και ευελπιστούμε και της περιοχής της Ελλάδας είναι μετά τις 18-20/2 περίπου του μήνα όπου υπάρχουν ενδείξεις για νέα στράτοσφαιρική θέρμανση που πιθανόν να βοηθήσει κάποια κομμάτια του ψύχους να κατέβουν προς την περιοχή μας  και να δώσουν πάλι κάποιες βροχές και κάποιες χιονοπτώσεις. Όλα αυτά βέβαια θα τα μαθαίνετε μέρα με τη μέρα γιατί πρόγνωση πάνω από 4 με 5 ημέρες δεν υπάρχει μόνο εδώ στην προγνωστική ομάδα Θεσσαλίας.
Ε-METEOLARISSA.BLOGSPOT.COM
 και στο ραδιόφωνο στον PRESSING 90.1 FM όπου επιμελούμαι την εκπομπή AGRO-PRESSING κάθε μέρα Δευτέρα με Παρασκευή 6:00 με 7:00 το απόγευμα.

Μελετη στοιχειων-προγνωστικων προιοντων-δεικτων παγκοσμιας κυκλοφοριας: Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou

fb page: Kάνετε like

Σχόλια

  1. Πολύ ενδιαφέρον και αναλυτικότερα ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά εξαιρετική ανάλυση. Με επιστημονικά στοιχεία και δεδομένα και με τρόπο που να την καταλαβαίνει και κάποιος που δεν έχει γνώσεις επί του θέματος.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου