ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Ο καιρός τον Απρίλιο 2020 στην Ευρώπη

Ο Απρίλιος 2020 χαρακτηρίστηκε από υψηλές βαρομετρικές πιέσεις στα δυτικά και κεντρικά τμήματα της Ευρώπης και απο ψύχρες αέριες μάζες κατά διαστήματα στην ανατολική και νότια.  Όπως βλέπετε και στο χάρτη των αποκλίσεων της θερμοκρασίας οι θετικές αποκλίσεις στη δυτική Ευρώπη έφτασαν και τους 3 με 5 βαθμούς Κελσίου ειδικά στην περιοχή της Γαλλίας ενώ αντίθετα η Ρωσία και τμήματα της Τουρκίας βρέθηκαν έως και 2 με 3 βαθμούς κάτω από τις κανονικές για την εποχή τιμές.
 Στην Ελλάδα ο πολύ ψυχρός καιρός του πρώτου δεκαπενθημέρου αντικατασταθηκε από αρκετά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες με αποτέλεσμα η συνολική εικόνα του μήνα όπως βλέπετε και στο χαρτη είναι να είναι ένας μήνας κανονικός από θέμα θερμοκρασία στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας.  Σε τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας που είχαν και πολλές βροχές η θερμοκρασία βρέθηκε έως και μισό περίπου βαθμό κάτω ενώ περιοχές οριακά των Δωδεκανήσων βρέθηκαν λίγο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.  Το υπόλοιπο κομμάτι της χώρας μας βρέθηκε σε αποκλίσεις +- 0,5 βαθμούς Κελσίου δηλαδή σε κανονικές τιμές για την εποχή.
Για την περιοχή της Θεσσαλίας βρεθήκαμε περίπου μισό βαθμό κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και με τα επίσημα στοιχεία που έχω στα χέρια μου.


Ο Απρίλιος 2020 λόγω των υψηλών βαρομετρικών πιέσεων που είχε για πολλές ημέρες στα δυτικά κεντρικά και ανατολικά τμήματα  συνοδεύτηκε από σχετική έως έντονη ξηρασία σε χώρες όπως η Αγγλία ή Γερμανία η Πολωνία η Ιταλία στα βόρεια Βαλκάνια τμήματα της Ρουμανίας της Ουκρανίας της Λευκορωσίας και της Τουρκίας. Αντίθετα διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά κινούνταν και στη βόρεια Ευρώπη αλλά και στην περιοχή της Μεσογείου με αποτέλεσμα τις αξιόλογες βροχές σε αυτές τις περιοχές. Άξιο αναφοράς είναι και πολύ υψηλότερες από τα κανονικά επίπεδα βροχές που σημειώθηκαν σε περιοχές της Ισπανίας Γαλλίας της βορειοδυτικής Αφρικής αλλά και της βόρειας Ελλάδας όπως και σε τμήματα των Σκοπίων και της Βουλγαρίας.
Στην Ελλάδα οι βροχοπτώσεις κινήθηκαν στα κανονικά για την εποχή επίπεδα στα δυτικά κεντρικά νότια και ανατολικά τμήματα ενώ αντίθετα από τη Θεσσαλία και βορειότερα ισχυρό βαρομετρικό σύστημα διαρκείας έδωσε σημαντικές βροχές το πρώτο δεκαήμερο του μήνα που κάλυψαν κατά πολύ τις βροχές του μήνα
Για την περιοχή της Θεσσαλίας σημειώθηκαν βροχές πάνω από τα κανονικά επίπεδα που στην περιοχή της Λάρισας πλησίασαν τα διπλάσια από ότι είναι η κανονική τιμή για αυτό το μήνα. 
Στις 30 Απριλίου εκδόθηκε και η μακροπρόθεσμη εκτίμηση για το Μάιο στην οποία για όσους δεν τη διαβάσατε μπορείτε να μπείτε στο link.
Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like
ΠΗΓΗ: NOAA.GOV

Σχόλια

  1. Ο έγκαιρος εντοπισμός - μέσω τεστ - και η απομόνωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού περιορίζουν περισσότερο την εξάπλωση της επιδημίας από ό,τι οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και η μείωση των επαφών, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύει η Liberation. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω μέτρων είχε, βέβαια, το καλύτερο και ταχύτερο αποτέλεσμα. Επίσης το κλείσιμο των σχολείων αν και δεν μπορεί από μόνο του να σπάσει την αλυσίδα μετάδοσης, ενδέχεται να επιβραδύνει την επιδημία κατά 40% με 60%.
    https://www.liberation.fr/direct/element/quelles-sont-les-mesures-les-plus-efficaces-contre-lepidemie_113194/
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου