ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΕΥΡΩΠΗ-ΕΛΛΑΔΑ

Πριν λίγες μέρες αναρτήθηκε η εκτίμηση της προγνωστικής ομάδας Θεσσαλίας για το φετινό φθινόπωρο στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.  Όπως ξέρετε όμως συνήθως αναρτάται και μηνιαία εκτίμηση καιρού για τη χώρα μας.
Όπως έχουμε πει και δεν θα βαρεθώ να το ξαναλέω όλες αυτές είναι πειραματικές προσπάθειες που στηρίζονται βέβαια πάνω σε επιστημονικά δεδομένα και διάφορους δείκτες της κυκλοφορίας των βαρομετρικών συστημάτων στο βόρειο αλλά και στο νότιο ημισφαίριο.  Έχουν πάντα μεγάλες αβεβαιότητες και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για εργασίες και για  ατομική ασφάλεια.

Η πρόγνωση υφίσταται  έως τις 5 με 7 ημέρες.  Από κει και πέρα υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και δεν πρέπει να δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία.
Για τον μήνα Σεπτέμβριο 2019 η πιθανή διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων είναι η ακόλουθη.  Όπως βλέπετε στην πρώτη εικόνα το πιο πιθανό είναι να έχουμε υψηλές γενικά βαρομετρικές πιέσεις στη Βόρεια και την Ανατολική Ευρώπη ενώ αντίθετα χαμηλές βαρομετρικές πιέσεις θα σημειωθούν στην Δυτική  και  νοτιοδυτική Ευρώπη.
 Τα δεδομένα μας δεν δίνουν κάποιο ισχυρό κέντρο είτε υψηλών η χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων πράγμα που σημαίνει πως ο μήνας θα κυλήσει με μεγάλες μεταβολές στον καιρό σε όλη την Ευρώπη.  Τα βαρομετρικά χαμηλά θα διαδέχονται τα βαρομετρικά υψηλά  δηλαδή η καλοκαιρία θα διαδέχεται την κακοκαιρία.



Στον επόμενο χάρτη βλέπετε ότι η παραπάνω διάταξη βαρομετρικών συστημάτων θα δώσει κάπως υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες σε περιοχές της Αγγλίας της δυτικής Σκανδιναβίας  και στην περιοχή της ανατολικής Τουρκίας.  Αντίθετα χαμηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες θα σημειωθούν στις περιοχές των χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων δηλαδή σε περιοχές της Γαλλίας της Βόρειας  Ιταλίας και της Ισπανίας.
Στην περιοχή της Ελλάδας το πιο πιθανό σενάριο είναι τελικά οι θερμοκρασίες  να βρεθούν σε επίπεδα κανονικά ή λίγο υψηλότερα για την εποχή.  Ο μήνας θα ξεκινήσει με υψηλές θερμοκρασίες αλλά όπως φαίνεται σταδιακά αυτές θα πέσουν στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Γενικά πάντως δεν φαίνονται ακρότητες ούτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω στις θερμοκρασίες αυτού του μήνα.



Στο τελευταίο  χάρτη  μας μπορείτε να δείτε ότι οι περιοχές που οι βροχοπτώσεις θα είναι λίγο χαμηλότερες από τις κανονικές θα είναι τμήματα της Αγγλίας και της Βόρειας Γαλλίας καθώς και κάποια τμήματα της Λευκορωσίας της Ουκρανίας και της δυτικής Ρωσίας.  Αντίθετα υψηλότερες βροχές από τις κανονικές από λίγο έως πολύ θα σημειωθούν σε τμήματα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας καθώς και σε περιοχές των Βαλκανίων κυρίως Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σκόπια, Αλβανία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, νότια Ιταλία, κεντρική και βόρεια Ελλάδα.
Στη χώρα μας ο μήνας θα ξεκινήσει χωρίς βροχές  αλλά σταδιακά στο τέλος του πρώτου δεκαημέρου και σχεδόν κατά διαστήματα όλη τη διάρκεια του επόμενου μήνα συστήματα από τα δυτικά θα γίνουν βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στη δυτική και βόρεια χώρα.  Περιοχές του Αιγαίου και της ανατολικής και Νότιας χώρας θα έχουν κάποιες βροχές αλλά το πιο πιθανό είναι να βρεθούν σε επίπεδα χαμηλότερα από τα κανονικά.  Οι νοτιάδες που θα σημειώνονται στη δυτική και βόρεια Ελλάδα θα δίνουν την απαιτούμενη υγρασία σε αυτές τις περιοχές αλλά στην Ανατολική και νότια Αντίθετα θα ανεβάζουν τη θερμοκρασία όπως είπαμε σε λίγο υψηλότερα επίπεδα από τα κανονικά.
Συμπερασματικά μιλάμε για έναν Σεπτέμβριο ο οποίος θα είναι πραγματικά φθινοπωρινός μήνας με τις θερμοκρασίες να μην ξεφεύγουν από τα κανονικά ή έστω λίγο υψηλότερα επίπεδα.  Οι βροχές φαίνεται να είναι αξιόλογες στη δυτική και βόρεια χώρα και λιγότερες από την Στερεά Ελλάδα και νοτιότερα καθώς και στο Αιγαίο και την Κρήτη.
Μελετη στοιχειων-προγνωστικων προιοντων-δεικτων παγκοσμιας κυκλοφοριας:
Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like

Σχόλια